Pages

20 Şubat 2014 Perşembe

ÇATLAK KURABİYE


Şehzade Mustafa'nın ardından helva yapmak vardı ya kurabiye de tatlı deyip yapmaya giriştim. Hem ağlarım hem yaparım misali Hürrem'e kızgınlığımı hamurdan çıkarıp rahatlamaya çalıştım:)) Bu yaşımda anladım ki tarih fazlasıyla göreceli bir kavram olaylara hangi taraftan baktığın olayı çok değiştiriyor. Yere göğe sığdıramadığım Sultan Süleyman bir diziyle gözümden düşebiliyor. Yazık yüzyıllar sonra mezarlarında kemikleri sızladı. Bütün geçmişimize Allah'tan rahmet dileyip kurabiyemize geçiyorum.


Blog aleminde yapmayanı dövdükleri çatlak kurabiyeden ben de yapayım dedim daha önce hiç yememiştim kakaolu olması beni cezbetmek için kesinlikle yeterliydi. Ama böyle bir tatla karşılaşacağımı hiç tahmin etmezdim. Kayra 7 - 8 tane yedi herhalde:))


Malzemeler : 

1 yumurta
1 yemek kaşığı tereyağ
1 çay bardağı toz şeker
1 pk. vanilya
25 gr.kakao
1.5 çay bardağı un
yarım paket kabartma tozu
1.5 yemek kaşığı süt ab-ı hayat postakal suyu olur yazmıştı ben de portakal suyu kullandım
Üzerine pudra şekeri



Ab-ı hayat ilk yaptıklarının kötü olduğundan bahsedince bende çok dikkatli davrandım. Hayatımdakid'ler bloğu çok güzel ve ayrıntılı anlatmış harfiyyen uydum. Çünkü basit ama çok püf noktalı bir kurabiye yumurta ve şeker çırpılıp yağ eklenir sütü de ekledikten sonra diğer malzemeler kaşıkla karıştırılır. biraz cıvık bir hamur olacak bu şekliyle buzdolabında 15-20 dk bekletilir. Bence biraz daha un konulabilirmiş çünkü zor yuvarladım. Bu durumda elinizi pudra şekerine bulayabilirsiniz. Çok seyrek dizin ve çok yayvan yapmayın hatta mümkün olduğunca küçük yapın ceviz büyüklüğünü aşmayın. Pudra şekerine bulayıp sadece ve sadece 175 derecede 10 dakika pişirin pişip pişmediğini kontrol etmeyin yanılırsınız. Biraz soğuduktan sonra hemen bir ısırık alın ilk düşündüğünüz şey "bu kurabiye nasıl kek oldu":))

Tek çeşit yapmayım deyip bir de tırtıl kurabiye yaptım.

Not: Tarife kabartma tozu eklemeyi unutmuşum yeniden güncelledim

12 yorum:

  1. diziyi almayım ama kurabiye tabağını ben alayım canım.nefis nefisss.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Bende geçen hafta yapmıştım hala yayınlayamadım,dayak yemeden yayınlamalı değil mi ama :) Benim de ilk tepsim birbirine yapıştı ama ikincisinde doğru yolu buldum :) Ellerine sağlık nefisler nefis...

    YanıtlaSil
  3. nefis görünüyor..eline sağlık..

    YanıtlaSil
  4. Bu dizi sakincali dendiginde "bu bir belgesel degil. gercekleri yansitmayan oylesine bir dizi iste. tarih gibi dusunmeden izliyorum ben." dedi bir coklari. Iste bu dizinin sakincasi buradaydi. Ne yazik ki pek cok insan sadece diziye dayanarak Hurrem Sultan'dan nefret etmeye hatta O'na beddualar yagdirmaya basladi. Ne yazik ki pek cok insan sadece bu diziye bakarak cennetmekan ceddimiz Sultan Suleyman hakkinda ileri geri konusmaya basladi. Serefli tarihimizi dizilerden degil, guvenilir kaynaklardan ogrenelim ve cocuklarimiza da oyle ogretelim. Yavuz Bahadiroglu, Ahmet Akgunduz, Mustafa Armagan gibi... Zira bir dizi zalimi mazlum, mazlumu da zalim gibi gosterebiliyor.

    Bu arada catlak kurabiyeleri son zamanlarda her yerde gormeye basladim. Seninki de harika gorunuyor. Denemek istediklerim arasinda insaAllah. Ellerine saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet tarih konusunda dikkatli davranmak lazım. Kurabiyeyi ise hemen denemelisin...

      Sil
  5. Ellerine sağlık,nefis görünüyor kurabiyeler.Çok lezzetli oluyorlar kesinlikle dışı sert içi yumuşacık,mutfağa gidip eniden yapmalı:::)))
    Benim başarısız olan denemem başka bir tarifle yaptığımdı canım,bu tarif kesinlikle sorun çıkarmıyor.

    Diziye gelince nedense baştan beri önyargılı davranıp izlemediğim bir dizi.


    sevgiler....

    YanıtlaSil
  6. yapmayanı dövdükleri tabirine çok güldüm canım ya : ))

    YanıtlaSil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil

güzel yorumlarınızı bekliyorum

Bunlara Baktınız mı?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...